PitaPata Dog tickers

PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers

2011. február 10., csütörtök

15. Tudósítás Whippetfalváról, azaz hogy tölti egy napját a hupikék törpike...

Üdv Whippetfalván, Kedves és Kedvtelen Olvasóm!
Szeretném elmesélni neked TD, a kis wipigyerek egy teljes napját, hogy mélyebb összefüggéseket tudjál felfedezni a futás, és az alvás között. A hupikék színhez a kapcsolódási pont, az TD törzskönyvi színe, ami gyárilag "solid blue", azaz gyenge fordításban halvány kék, ez a gyakorlatban szürkés-kéket, és ebben a kora tavaszi napsütésben gyönyörű csillogó szürkés-kék metált jelent. Ezt egy profi autófényező tudná csak igazán értékelni...
A reggel 5 óra 20 perc környékén kezdődik, mivel Kisluli reggeli öltözködési és reggelizési, valamint fogmosási sebessége még csak véletlenül sem közelíti meg TDi futási sebességét. Na ez már magában sem semmi. Szóval ezzel a lendülettel természetesen fel szokott kelni az egész család. Jöhet a reggeli kötelező ébresztő-kávé Anyának, Kislulinak gabonapehely kis langyos tejjel, és természetesen TD sem maradhat ki a szórásból, reklamálna is ha megfeledkeznénk Róla! Épp aktuális kedvence a ProPlan Puppy lazacos száraz tápja, keverve egy kis csirkés-rizsessel, és ezt szoktam kicsit megbolondítani Kippy Puppy konzerv husival, legalábbis azokon a hétköznapokon, amikor nem áll rendelkezésünkre a már egyszer megénekelt, hétvégi húslevesekből megmaradt, és direkt Tádénak félretett zeller, fehér, és/vagy sárgarépa. Hill's Puppy-val kezdtünk, ám attól nagyon furi szaga lett a kutyának, ami egyedül Kislulinak tetszett. Viszont TD szisztematikusan kiválogatta a kedvenc bogyóit, és a Hill's mindig megmaradt, aztán az már csak akkor szokott elfogyni, amikor pár óra múlva már nagyon megéhezett. A reggeli, pontosabban az éjszakai szobatisztasággal néha még gondunk van, de ezt egy minden este kihelyezett újságpapírral véltem helyesen kezelni. Azonban érdekes tényként fedeztem fel épp tegnap, hogy napközben 4-5 órát is kibír a lakásban, ám éjszaka legtöbbször (későn elalvóként, és korán kelőként) akár hajnal 1 órakor szoktam utoljára kiengedni a kertbe, viszont 5 óra magasságában, néha még előbb is, ébredek, és ki tudom engedni. De sokszor ezt a kb. 4 órát sem bírja ki. lassan viszont véget ér a gyermekkor, úgyhogy teljesen le kell erről szoktatnom őkegyelmét.
Ezek után a reggeli rituálék után szétspriccel a család, és mindenki megy a dolgára. Kisluli iskolabusza 6 óra 20-kor indul, azaz 6.10-kor el kell indulni vele a buszpályaudvarra. Mivel TD még szobakutya, az aljszőrzetének teljes hiánya miatt, ezért benn lakik egész nap a házban. Ebből adódik, hogy 4-5 óránként haza kell hozzá menni valakinek, kiengedni a kertbe, és mivel még gyermek, ezért még/már háromszor kap nyaminyamit, ami az ő napjait alapvetően meghatározza. Kaja előtt még bele szokott férni egy jó fél, vagy háromnegyed órás séta is a tó partján. Ezt a nemes feladatot felváltva végezzük Ildivel, mivel én hetente több napot töltök valahol szerteszét az országban, néha azt sem tudva épp melyik városban vagyok... De a napi rendszeres séta sohasem maradhat ki, különben TD koma kicsit feszült marad, és ilyenkor egy lakásba zárt whippet... hát... ööö... nos a Katrina tornádó semmi volt ahhoz képest, amit egy frusztrált wipi képes tenni egy zárt lakásban. Jó néhány underground lelkivilágú, és introvertált lakberendező megirigyelhetné alkotói energiáit ilyenkor.
Aztán délután elkezd hazaszállingózni a család. Általában Kisluli érkezik haza először roppant megfáradva a suliból, de rögtön feléled, mikor TD körbeugrálja, és ebből nagy udvari játék szokott kerekedni, ami mindkettőjüknek hasznos. Kisluli szellemileg megfáradt kis feje kitisztul a friss féltavaszi napsütésben, TD számára pedig pont a fizikai terhelés kell, azaz ilyenkor bot eldob, visszahoz, teniszlabda detto, és néha még azért Pákó cicát is megkergeti, ugyanazzal a lendülettel, amivel a labda után futott még fél perccel korábban. Ilyenkor Kisluli rémülten próbálja megmenteni a cicáját, ám a TD kontra Pákó összecsapásokból néhány menetnyi box után legtöbbször a cica jön ki győztesként. Azt is tudni kell a whippetekről, hogy egy ilyen nagyon aktív fél-egy órás séta, vagy játék után képes több órát egyetlen mozdulat nélkül, mélyen szuszogva aludni. Ez azt hiszem a fajta alapvető jellemzői közé tartozik, azaz a kötelező aktív rohangálással töltött időt háromszor-négyszer annyi pihenéssel töltött idő követi. Elgondolkodtató mondjuk emeleti, lakótelepi lakásokban való tartásra való alkalmassága, mert tényleg sokat alszik, de sose feledkezzünk el arról, hogy a whippet egy futásra, nyúlvadászatra kitenyésztett fajta, azaz kötelező minden nap egy kicsit futtatni!




Annyira gyorsan bír futni, hogy néha lefényképezni is csak szemből lehet...
Ugyanis ha oldalról szeretnénk lefotózni, akkor általában csak ennyi látszik belőle:
A szokásos sokat mondó fotók megosztása után búcsúzom is Kedves Olvasóm, ezúton tolmácsolva TD csókjait (nyálmentes arcon nyalintásait) is, aki épp valamilyen csoda révén a heverő helyett a kosarában szuszog békésen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése